Jaké pochoutky můžete ochutnat na dovolené

Pochoutky jižní Evropy a balkánského poloostrova nejčastěji zahrnují maso, ryby nebo mořské plody v kombinaci s lahodnou čerstvou zeleninou. Říkáte si, že to zní dobře? Tak přestaňte na své dovolené trávit čas jen v hotelech na all-inclusive bufetech a vyrazte do ulic poznat místní street food a jiná tradiční jídla.

Řecká kuchyně

Zeleninové saláty, kvalitní maso, ryby, skvělý olivový olej a úžasné mléčné výrobky. Tyto potraviny charakterizují nesmírně bohatou řeckou kuchyni. Pokud vyrazíte na dovolenou na řeckou pevninu nebo řecké ostrovy, doporučujeme navštívit některou z místních taveren, kde všechny tyto produkty budete moct ochutnat. Jaká jídla se z nich připravují? Vyzkoušejte především řecký gyros (maso opečené na grilu doplněné o zeleninu a pita chléb), tzatziki (ochucený jogurt s nastrouhanou okurkou) nebo souvlaki (jehněčí špíz se zeleninou a kořením). Ochutnat můžete také výborná řecká vína, víno s příchutí pryskyřice retsina nebo známý destilát Metaxa.

TIP: Chcete zažít pravou chuť Řecka? Vyrazte na dovolenou last minute do apartmánu bez stravování a užijte si spoustu dobrého jídla v tavernách!

Bulharská kuchyně

Bulharská kuchyně je považována za nejzdravější v Evropě. Kombinuje totiž místní lahodnou zeleninu, skvělé sýry a jogurty a kvalitní maso. Nejznámějším bulharským jídlem je pravděpodobně šopský salát (šopska salata). Ochutnat byste ale měli určitě také banicu (závin plněný sýrem), sirene po šopski (zapečená rajčata s balkánským sýrem a vejci), tradiční sýr kaškaval nebo studenou okurkovou polévku tarator. Pokud jste milovníci masa, pak zkuste některý z pokrmů ochucený legendárním kořením čubrica, jako je kjufteta nebo kebabčeta (grilované mleté maso). Zajímavostí jsou malé pražené rybičky zvané caca. Z nápojů vyzkoušejte místní rakiju.

Chorvatská kuchyně

V Chorvatsku můžete ochutnat skvělá jídla připravená z místních surovin: čeká na vás lahodné maso a ryby i spousta chutné zeleniny. Během své dovolené nezapomeňte vyzkoušet mořské plody, mezi nejoblíbenější pokrmy patří smažené kalamáry, smažené malé rybky girice nebo vařená langusta. Kromě toho vyzkoušejte také chorvatské speciality, jako je pašticada (hovězí se slaninou, cibulí, celerem a červeným vínem), žgvacet (slepice připravená na způsob paprikáše nebo guláše), čevapčiče (grilované mleté maso) nebo třeba brodet (3 druhy mořských plodů s omáčkou z rajčat, cibule, bílého vína s polentou).