Čínské menu pro vaši oslavu

Že se čínské jídlo nehodí ke slavnostním příležitostem? Právě naopak! Díky tomu, že je Čína velká, nabízí vám nepřeberné množství chutí, vůní a barev. Jistě si vyberete to pravé pro vaši party v čínském stylu.

Při sestavování menu vás čeká poměrně složitý výběr. Nic takového, jako typické čínské menu totiž neexistuje. Nejlepší bude pojmout vaši party jako exkurzi po celé Číně a z každého regionu vybrat něco. Nemusíte si dělat hlavu s počtem chodů, v Číně má totiž běžná večeře mezi třemi až dvaceti chody.

Předkrm

Jako předkrm si Číňané dávají nejčastěji jarní závitky s omáčkou. Náplň závitků se liší podle oblasti, s trochou nadsázky se dá říci, že do závitku můžete zabalit úplně cokoliv. Vzhledem k tomu, že jsou malé a dají se jíst rukama, jsou vhodné i pro podávání na rautu.

Často se podávají jako předkrm i vejce, a to na všemožné způsoby. Hostům tedy můžete předložit černá vejce či mramorovaná vejce. Lahůdkou je i vařený česnek, marinovaný v sójové omáčce s vínem a kořením.

Hlavní jídlo

S hlavním jídlem bude u čínského menu trochu potíž. Budete se muset rozmyslet, kam zrovna se vypravíte. Nicméně si buďte jisti, že si vyberou úplně všichni. Čínská kuchyně je bohatá na masitá i zeleninová jídla.

Na severu Číny, v okolí Pekingu, si lidé často pochutnávají na kořeněných jídlech, která připravují v páře nebo na grilu. Ze severní Číny pochází velmi oblíbená pekingská kachna. Jako přílohu si zde dávají spíše nudle než rýži.

Jižní Čína, zejména oblasti Kantonu a Hongkongu, proslula pánví wok (hluboká pánev, která svým tvarem připomíná důlek). Typické jsou pro ni sladkokyselé chutě a pro přípravu jídla se zde používají ryby, mořské plody, ale také exotická masa.

Vepřové na bambusových výhoncích je typické pro hornaté části oblasti An-chuei .

V jihozápadní části Číny si potrpí na pikantní chutě. Nerozhoduje, zda jde o drůbeží nebo hovězí, hlavně, aby bylo pěkně pikantní a zauzené. U nás je hodně známé kuře po sečuánsku, které je hodně pikantní, a pochutnávají si na něm milovníci hodně pálivých jídel.

Polévka

Polévka se v Číně jí, pro nás netradičně, až po hlavním chodu. Nejtypičtější je ostrokyselá polévka z kuřecího nebo vepřového masa, hub, nudlí, případně zeleniny, ochucená kořením chilli a octem. V okolí Pekingu je to potom polévka z vepřového masa, hub, nudlí a čínského zelí, která je o něco jemnější.

Dezert

Dezerty po jídle v Číně obvykle představuje ovoce. Někdy čerstvé, mnohem častěji smažené na oleji a přelité medem. Nejčastěji se smaží hruška, ananas, banán nebo liči. Takto upravené ovoce může být pro vaše hosty novinkou, ale určitě velmi příjemnou.

Připravit můžete i ovocnou polévku z hrušek či tykve nebo sladké knedlíčky z rýžového těsta, kaštanů a lotosových listů.

Čínská hostina se samozřejmě neobejde bez typické výzdoby a tradičního nádobí. Je zcela logické, že doma nemáte čínské hůlky ani množství keramických lžic a misek. Proto bude nejlepší se domluvit s cateringovou společností, která vám bude dodávat jídlo, aby vám půjčila i nádobí.

Další články