Bílkovinová dieta

Bílkovinová dieta je známá již více než čtyřicet let a stále se najde řada žen, která ji ráda vyzkouší. Název napovídá, o co jde: bílkovinová dieta znamená především konzumaci proteinů, tedy bílkovin. Bílkoviny jsou jednou ze tří základních složek naší potravy (patří mezi notoricky známou trojici cukrů, tuků a právě bílkovin, ale náležejí sem rovněž nezbytné minerály, vitamíny nebo vláknina).

bílkoviny - maso na grilu
ilustrační foto: pixabay.com – vadura, bílkovinová dieta

V hledáčku kritiků

O co tedy jde v bílkovinové dietě? Když se podíváme na tři zmíněné složky potravy, dojde nám, že bílkoviny mají nejméně negativ ze všech. Základní mylný názor zní: Po cukrech a tucích se tloustne, stejně tak jako: po bílkovinách rostou svaly. Když se to s nimi nepřehání, není to tak hrozné a z toho vyplývá, že stačí jíst hlavně bílkoviny a budeme štíhlí. Z této myšlenky vychází celý princip této diety. A to je také důvod, proč ji nenávidí lékaři a nutričním terapeutům z ní naskakuje husí kůže. Zastánci rychle dodávají: bílkovinová dieta nelze držet příliš dlouho, je nutné si dávat „pauzy“.

Zhubnout jen na chvíli a s rizikem

Co se této dietě musí nechat, je její skutečný účinek. Při výhradní konzumaci bílkovin opravdu zhubnete, otázka samozřejmě zní, na jak dlouho. Jakmile se totiž vrátíte ke standardní výživě s obsahem tuků i cukrů, vrátí se vám i shozená kila a s největší pravděpodobností si s sebou vezmou nějaké kamarády (kila tuků) ve formě jojo efektu.

Pokud se rozhodnete dietu dodržovat, počítejte s tím, že si musíte nechat zajít chuť na veškeré přílohy, sladkosti a pečivo. Tak organismu nezbude než čerpat energii z tukových zásob, kterých se chceme zbavit. Dopřávat si tedy můžete hlavně maso, vejce, mléčné výrobky a zeleninu. Tak se však připravíte o některé důležité vitamíny. Je zvláště důležité dietu nedržet déle než tři týdny, abyste předešli zdravotní komplikacím.

Další články

Komentujte článek